Выбираем рецепт вкусной творожной пасхи и румяного кулича

Дубровно, Пасха, православие, праздник, стол, еда, рецепт, творожная пасха, кулич, пирог, выпечка, сладости, Вяликдзень, яйца, Христос Воскрес

Галоўнае свята

Самы галоўны дзень царкоўнага календара — дзень Светлага Уваскрэсення Хрыстова.

Усе мы ведаем некаторыя агульныя правілы і традыцыі, звязаныя са святкаваннем Вялікадня. Большасць з нас пякуць кулічы, робяць тварожную пасху, фарбуюць яйкі. Чаму ж менавіта гэтыя стравы ставяць на святочны велікодны стол?

Дубровно, Пасха, православие, праздник, стол, еда, рецепт, творожная пасха, кулич, пирог, выпечка, сладости, Вяликдзень, яйца, Христос Воскрес

Тварожная пасха

Традыцыйна форма пасхі — усечаная піраміда. Па адной версіі сімвалізуе магілу, у якой здзейсніўся цуд Увасрэсення, па другой — гару Галгофу. На верхнім баку пасхі павінны быць літары “ХУ”. Яны азначаюць “Хрысток уваскрэсе”. З бакоў пасачніцы (формы) па традыцыі робяць выявы крыжа, кап’я, палкі, а таксама парасткаў, якія сімвалізуюць пакуты і ўваскрэсенне Іісуса Хрыста.

Пасха “Усім дабра і здароўя”

800 г тварагу, 200 г масла, 2 шк. цукру, 200 г смятаны, 2 яйкі, па палавіне чайнай лыжкі солі і ванільнага цукру, 0,5 шк. разынак (изюм).

Змяшайце ўсе інгрэдыенты і ўзбівайце венчыкам 30 хвілін. Масу выкладзіце ў чыстую марлю, закруціце вузлом, пакладзіце ў форму (а калі яе няма — у салатнік з конусападобным дном), зверху пастаўце невялікі цяжар і пакіньце на суткі ў халадзільніку. Затым марлю акуратна раскруціце, перакуліце пасху на плоскае блюда і зніміце марлю. Упрыгожце пасху на свой густ — шакаладнымі фігуркамі, цукатамі, кавалачкамі садавіны ці кансерваванымі ягадамі.

Дубровно, Пасха, православие, праздник, стол, еда, рецепт, творожная пасха, кулич, пирог, выпечка, сладости, Вяликдзень, яйца, Христос Воскрес

Куліч

Згодна са старадаўнім паданнем, Гасподзь пасля свайго Уваскрэсення прыходзіў да апосталаў падчас іх трапезы. Сярэдняе месца заставалася незанятым, у сярэдзіне стала ляжаў прызначаны яму хлеб. Так з’явілася традыцыя на Вяліка-дзень пакідаць хлеб у храме. Гэты хлеб называўся артас. Яго пакідалі на асобным стале, на працягу ўсяго Светлага тыдня абносілі пад час хрэснага ходу, а ў суботу пасля блаславення раздавалі вернікам. Паступова з’явіўся звычай мець свой артас. Ім стаў куліч (ад грэча-скага “круглы хлеб”). Гэтая страва на нашым стале сведчыць пра нябачную прысутнасць уваскрэслага Госпада побач.

Дубровно, Пасха, православие, праздник, стол, еда, рецепт, творожная пасха, кулич, пирог, выпечка, сладости, Вяликдзень, яйца, Христос Воскрес

Лімонны куліч з міндалем і разынкамі (“ізюмом”)

1 кг мукі, 0,5 л малака, 5 яек, 300 г масла, цэдра 1 лімона, 100 г міндалю, 150 г разынак (изюм), 50 г дражджэй, 1 шк. цукру, соль.

У невялікай колькасці цёплага малака развядзіце дрожджы, дадайце 2 ч. лыжкі цукру і пастаўце ў цёплае месца падыходзіць. У малако, якое засталося, усыпце муку, дабаўце рошчыну, старанна перамяшайце, прыкрыйце ручніком, пастаўце зноў у цёплае месца для пад’ёму. Затым дадайце ўзбітыя з цукрам жаўткі, растопленае масла, натаркаваную цэдру лімона, здроблены міндаль, прамытыя і прасушаныя разынкі, соль. У апошнюю чаргу рухамі зверху ўніз увядзіце ўзбітыя бялкі і акуратна замясіце цеста. Выкладзіце яго ў добра змазаную маслам форму (не да верху), дайце падняцца, змажце зверху жаўтком, пасыпце міндалем і выпякайце да гатоўнасці.

Куліч “Асаблівы”

1л малака, 300 г масла, 200 г маргарыну, 1 шк. смятаны, 0,5 шк. алею, 100 г свежых дражджэй, 10 яек, 1 кг цукру, мука, ванілін, соль, разынка. Для глазуры: 1 бялок, 1 шк. цукровай пудры, кандытарская пасыпка.

Злучыце шклянку малака, дрожджы, па 1 ст. лыжцы цукру і мукі, пакіньце на 30 хвілін. Яйкі ўзбіце, цукар развядзіце ў малацэ, якое засталося, растапіце масла і маргарын, крыху астудзіце. Усё злучыце, дадайце смятану і столькі мукі, каб атрымалася цеста, як на аладкі. Пакіньце на дзве гадзіны ў цёплым месцы. Затым падмясіце астатнюю муку, ванілін, зноў добра перамяшайце, дайце падняцца. Цеста выкладзіце ў змазаную алеем форму, напоўніце на 1/3 аб’ёму, дайце яшчэ раз падняцца. Выпякайце 30-60 хвілін пры тэмпературы 180 С (у залежнасці ад памеру куліча). Бялок узбіце з цукровай пудрай, змажце кулічы, упрыгожце кандытарскай пасыпкай.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *